100 гривень і питання з мишою в булочці можна вирішити? Випадки, коли в іжі оселяються гості – непоодинокі. Причому їх, на жаль, не позбутись. Вулична їжа – це зручно та швидко, коли можна перекусити дорогою. Проте, якщо знову згадати про неприємності, то краще бути дуже уважним і обережним. На що слід звертати увагу споживачеві, чи є гарантія, що компенсують збитки – далі в статті.

Вулична їжа. Як себе не отруїти?

Хотілося б одразу сказати, що краще не купувати їжу на вулиці та обмежити себе в харчуванні фаст-фудами. Проте всі ми люди і часто поспішаємо на роботу, навчання, а купивши щось по дорозі – економія часу.

І от ви підійшли до так званого кіоска, на вітрині булочки, пиріжки, хачапурі тощо. Хочеться їсти – купуйте. Проте для початку перевірте. Спершу зверніть увагу на зовнішній вигляд і не лише їжі, а й продавця. Вам приємно, коли голими руками п’ять разів перекладають те ж саме тісто (наприклад, купуєте шаурму). Або ж на підлозі стоять миски із різними соусами. Звичайно, що ні.

Далі – форма, яка практично завжди відсутня у продавця. Всі поверхні та загалом приміщення повинно бути чистим, продезинфікованим, особливо столи, на яких готують. Проте побачити можна різне, навіть брудну ганчірку, де холонуть пиріжечки. Та й продавця, який пораненими пальцями береться за приготування. Повна антисанітарія – це одна проблема. Інша – несвіжа їжа, яка й нічим не накрита. А третя, не менш вагома – чеки, які не видають або ж вони є імітацією. Тобто видають папірець, який нічого не значить. І в тому й іншому випадку – довести щось фактично нереально.

Недотримання правил санітарної гігієни та неправильне зберігання продуктів може призвести до вкрай неприємної ситуації.

Вулична їжа та мишка

Випадок на одній із заправок доводить, що норм не дотримуються. Бідолашний чоловік так хотів хот-дога, що ледь не з’їв МИШУ. Коли ж постраждалий звернувся із ним на касу, продавчиня аж відскочила в сторону. А що мишей не бачила?! За словами потерпілого, не відразу її побачив. Каже, що гризнув ніби проволоку, а виявилось, що хвостика. Коли побачив волохатеньке створіння… Ну самі розумієте… На місці залагодити конфлікт не вийшло. Чоловік каже, що зам’яти питання хотіли за 100 гривень. У свою чергу, поліція зафіксувала правопорушення, а доказ віддала постраждалому.

М’ясо на вітрині

Булки з м’ясом на вітрині є прямим порушенням санітарних норм. Адже таку продукцію необхідно зберігати в холодильнику. До того ж, так можна легко отруїтись. Крім того, немає маркувань. Звідки людині відомий строк придатності. Вірити продавцеві, що свіже та сьогоднішнє не вихід. Якщо ж уважно подивитись на смажені пиріжечки, то помітите дивний колір. Це можна пояснити тим, що олію використовують багато разів. Навіть, якщо їжу виготовили зранку та з якісних продуктів, то всеодно до обіду її потрібно викинути.

Стосовно сонячних променів. Не дивно, що вони псують їжу. Тому, щоб цього уникнути, слід використовувати піддашники. На жаль, їх застосовують далеко не всі.

Вулична їжа подобається багатьом людям. І це не дивно, бо у неї додають різноманітні добавки, що підсилюють смак. Потрібно пам’ятати, що постійне вживання може призвести до багатьох проблем із здоров’ям. Крім того, така їжа має багато солі. Наприклад, 2 гамбургера чи 4 крильця дорівнюють добовій нормі солі.

Штрафи за неякісну їжу

Починаючи з 2018 року, працівники Держпродспоживслужби перевірили близько 2,4 тисячі операторів ринку на безпечність продуктів харчування. За результатами – 809 приписів за порушення. А 2 900 осіб притягнули до адмінвідповідності. Сума штрафу – 282 293 гривень. Якщо взяти в середньому, то штраф на одного порушника лише 100 гривень. За маркування, що не відповідає законодавчим нормам для юросіб – 8 мінімальних зарплат, для фізосіб-підприємців – 5.

Інформацію про консультування Ви можете отримати на сайті.

 

Вулична їжа: на що слід звертати увагу споживачеві?