Столична влада ввела тимчасову заборону на реалізацію харчових продуктів, що швидко псуються на сезонних ярмарках. Про це йдеться у прес-службі Київської міської державної адміністрації (КМДА). Сезонні ярмарки потрапили “під роздачу” неспроста. Відповідне рішення прийняли, аби не допустити спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь серед споживачів. Які ж продукти заборонили та чи надовго – далі.

Сезонні ярмарки. Тимчасова заборона

Свіже м’ясо, ковбасу, рибу та молочні продукти тимчасово заборонили продавати на ярмарках, умовою реалізації яких є дотримання температурного режиму +6°.

За словами директора Департаменту промисловості, направили лист до головного правління Держпродспоживслужби для роз’яснення роботи ярмарок.

“Надати можливість при певних умовах реалізовувати цю продукцію. На даний час офіційного листа КМДА не отримувала. Коли ж будуть чіткі роз’яснення, використовуючи холодильне обладнання, одразу приймаємо рішення щодо зміни своєї позиції. Відповідно, пропишемо умови для реалізації харчових продуктів саме у літній період”, – Андрій Мельничук.

Де призупинили роботу ярмарок?

У 4 районах столиці – Деснянському, Дніпровському, Святошинському та Оболонському повністю призупинили роботу продуктових ярмарок. І все через убезпечення від харчових отруєнь. У відділі торгівлі та споживчого ринку зазначають, що в таку спеку продукція не лише втратила свій товарний вигляд, а й харчовий загалом.

Чи задоволені споживачі таким рішенням?

Думки киян розділились:

потрібно, щоб був контроль, а не закриття ярмарок;

-сезонні ярмарки повинні бути, проте у супермаркетах через наявність холодильників продукти зберігаються краще;

-багато де немає холодильників, тому продукти звичайно псуються;

-рішення погане, через заборону забрали можливість купувати м’ясо кожні вихідні. Купував там, де є холодильники й жодного разу не отруювався.

З вищевказаного можна дійти висновку, що звичку людей купувати харчові продукти не відняти. Натомість холодильне обладнання та контроль і дійсно допоможе вирішити питання сезонних ярмарок.

Експерти вважають, що сезонні ярмарки можуть нести загрозу для здоров’я та життя споживачів. Лише за останній місяць у Києві та області було виявлено 60 випадків сальмонельозу (гостре інфекційне захворювання, що уражує шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи). Проте уточнюють, що таке перестрахування задля того, щоб запобігти звинувачення.

Саме ж поняття ярмарки означає періодично діючий ринок. Він дає змогу його учасникам-експонентам виставляти зразки свого виробництва, продемонструвати нові досягнення і технічні удосконалення з метою укладання прямих торговельних угод. На сьогодні, на жаль, дещо спотворене визначення. Оскільки з’явилося багато перекупників. Крім того, ми забули, що ярмарки – це свято, можливість придбати якусь річ дешевше. Та що ми бачимо – звичайний ринок із немаленькими цінами.

Загалом, заборона тимчасова! Триватиме ж до спаду температури.

Інформацію про консультування Ви можете отримати на сторінці Реєстрація СПД ФОП.

 

 

Сезонні ярмарки: тимчасова заборона реалізації продуктів