Контроль продуктів харчування: що змінилось?

З квітня 2018-го набуває чинності ЗУ “Про держконтроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження…”. За законом також передбачене ввезення (пересилання) побічних продуктів на митну територію України. Як тепер здійснюватимуть контроль, яка відповідальність – далі в статті.

Контроль продуктів харчування. Законодавчі нововведення

Дія Закону поширюється на відносини у сфері держконтролю діяльності операторів ринку, що виробляють і вводять в обіг харчові продукти, інші об’єкти санзаходів. Сюди ж відносять і ввезення (пересилання) на митну територію України харчових продуктів, кормів задля перевірки.

Відповідно до нового Закону, організовувати й проводити перевірки буде Держпродпотребслужба. Крім того, впровадять ризик-орієнтований підхід до перевірок. Це означає, що чим нижчий рівень, тем менше перевірятимуть. А от за виробників і продавців м’яса, риби, молока, яєць, масла спостерігатимуть ретельніше.

Перевірка інспекторів

Позаплановий візит інспекторів чекає на тих, на кого писатимуть обґрунтовані скарги, тобто коли з’являється реальна загроза для здоров’я й життя людей.

Одна із головних новацій – право інспекторів без попередження перевіряти м’ясопереробні підприємства та  бійні. Так само, як і при загрозі для тварин припинити виробництво на 10 днів. Таке рішення стає чинним після вручення оператору ринку та оприлюднення на офіційному веб-сайті Держпродпотребслужби.

Якщо ж припинення діяльності підприємства перевищує строки, то головний держінспектор має звернутись до суду із позовом про зобов’язання оператора ринку тимчасово припинити таке виробництво.

У свою чергу, підприємство може відновити свою роботу після дати, де постанова інспектора чи суду втратять силу.

Крім вищезазначеного, інспектори зможуть виносити рішення щодо знищення чи вилучення з обігу небезпечних харчових продуктів, кормів. А також залучати правоохоронців, якщо потрібно.

Проте інспектор не матиме права перевіряти підприємство, в якому займався аудитом попередні 2 роки.

До того ж, співробітники Держпродпотребслужби обов’язково повинні публікувати на своїх сайтах інформацію щодо результатів перевірок підприємств.

Штрафи

За порушення в сфері безпеки продуктів харчування штрафи – від 30 мінімальних заробітних плат. А при деяких порушеннях штрафні санкції не застосовуватимуть, якщо це вперше за 3 роки.

Коли ж ринковий оператор не вважає себе винним, то має право оскаржити рішення в суді. Якщо ж державний інспектор не надасть потрібних доказів, то штраф визнають незаконним і скасують.

Отже, відповідно до посиленого контролю та позапланових перевірок держінспекторів, операторам ринку слід докласти чимало зусиль, аби все слідувало новим правилам. Не завадить і заручитись підтримкою тих фахівців, які у будь-який момент зможуть захистити інтереси. Адже випадки зловживання чиновників, на жаль, не рідкість.

Якщо Вам необхідна юридична допомога, інформацію про консультування Ви можете отримати на сайті.

Контроль продуктів харчування: що змінилось?