Восени 2018-го в Україні планують прив’язати сім-карти до паспортних даних громадян. Таким чином, українці будуть передавати свої дані мобільним операторам. Останні ж запевняють, що реєстрація номерів – справа добровільна. Проте без неї абоненти не зможуть користуватися певними видами послуг. У нашій статті – реєстрація за паспортом, блокування номерів та чого бояться українці.

Права користувачів мобільного зв’язку. Реєстрація за паспортом

Через 9 місяців в Україні набуде чинності новий порядок реєстрації користувачів телеком-послуг, де абоненти добровільно надаватимуть свої дані мобільним операторам. Зробити це можна буде як віддалено (за допомогою електронного підпису, BankID), так і письмово – у вигляді заяви.

У Національній комісії, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації розповідають, що в заяві необхідно буде вказати свої особисті дані. Крім імені та прізвища – серію і номер паспорта, ідентифікаційний код, а також свій номер телефону чи особистий рахунок. Для юридичних осіб потрібна адреса реєстрації, код ЄДРПОУ та рахунок/номер. На думку фахівців, чим більше абонентів зареєструється, тим менше шансів буде в шахраїв.  До прикладу, шахраї користуються тим, що мобільні телефони використовують для ідентифікації в банківській сфері. Коли ж номери будуть прив’язані до певної людині, то цей ризик можна буде мінімізувати.

Побоювання українців – стеження

Як запевняють оператори, реєстрація є добровільною. Мова ж про покупку нових стартових пакетів за паспортом не йде – продаватимуться, як і раніше. Йдеться лише про порядок реєстрації існуючих абонентів. Клієнт може перейти на контракт, заповнивши заяву і пред’явивши паспорт в магазинах або Центрах обслуговування абонентів. А також є можливість залишитися на передплаченому зв’язку, надавши свої персональні дані оператору і пройшовши реєстрацію.

У разі небажання абонентом зареєструватися, зникне можливість користуватися тими послугами, що вимагають ідентифікації за номером мобільного. Ідентифікація дозволить клієнтам користуватися цілою низкою нових послуг на базі Mobile ID, мобільної комерції, електронного самоврядування. Це можуть бути різні довідки, заявки, виписки, за якими зараз необхідно стояти в черзі. Тому, пройшовши ідентифікацію клієнти зможуть оформляти віддалено, не виходячи з дому.

Експерти кажуть, особливих ризиків для користувачів після реєстрації немає. До ідентифікації вдаються як в країнах Євросоюзу, так і інших країнах Заходу, проте там акцентують увагу на тому, щоб персональні дані абонентів нікуди не передавалися.

Побоювання українців не дивні, адже тут іде мова про персональні дані. А в нашій країні, на жаль, ніхто не захищений.

Блокування номерів

Все частіше в соціальних мережах українці скаржаться на блокування операторами сім-карти. Однією з причин такого «бана» є нецільове використання номера. До прикладу, масова розсилка SMS з приватного телефону створює додаткове навантаження на мережу, тим самим обмежує доступ інших абонентів до послуг оператора. Після подачі заявки і перевірки оператором карту розблокують.

Якщо Вам необхідна юридична допомога, інформацію про консультування Ви можете отримати на сайті.

Права користувачів мобільного зв’язку: сім-карти українців прив’яжуть до паспортних даних