На сьогодні в Україні субсидія є в понад 6 млн сімей. А з новим опалювальним сезоном 2018 року цифра може збільшитися. Це пов’язано зі значним підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги. Так говорять аналітики. Нестабільна економіка, стрибки курсу долара, постійне підвищення цін на все навкруги та при цьому всьому маленька зарплатня й пенсія. Не слід забувати і про податки, які з’їдають наш і без того маленький бюджет. Все це підриває довіру населення до державної програми надання субсидій. А це означає, що люди не поспішають звертатися за допомогою. Що таке субсидія, найбільш популярні про неї міфи – далі в статті.

Субсидія. Міфи та реальність

Субсидія — це грошова допомога з державного бюджету на оплату житлово-комунальних послуг (жкп), придбання скрапленого газу та твердого палива. Відповідна допомога безповоротна та не змінює форму власності житла.

Міф №1 – маленька субсидія, яку важко отримати

Аби отримати комунальну субсидію потрібно небагато. Подаються два документи – заява та декларація про доходи. Іншу інформацію та відомості спеціалісти управління збирають самостійно. До того ж, сьогодні можна подати документи в електронному вигляді.

Щодо розміру, то він індивідуальний для кожної родини. Залежить не лише від їх доходу та кількості зареєстрованих осіб, а й від вартості комуналки.

Величину компенсації визначають відповідно до різниці між платежем за комуналку та об’ємом обов’язкового відсотка. Виходячи з цього, чим менший дохід має сім’я, тим більшою буде субсидія.

Міф №2 – безробітним субсидія не світить

Безробітні громадяни також мають право на субсидію. Проте є нюанси. До прикладу, українцям, які стоять на обліку в центрі зайнятості та отримують допомогу по безробіттю, в дохід зараховують саме цю суму. Якщо відповідні виплати відсутні, то дохід враховують виходячи від одного прожиткового мінімуму для працездатної особи. Щодо тих, які не вчаться, не працюють і не перебувають в центрі зайнятості – до доходу враховують подвійний пр. мін.

Міф №3 – якщо є комунальні борги, то субсидію не дадуть

Це є застарілим твердженням, адже дану норму скасували ще 2011 року. Наявна заборгованість не може стати підставою для ненадання субсидії. Адже саме для того, щоб запобігати заборгованості чи її виплачувати і є державна допомога. Варто пам’ятати, що для того, аби зберегти субсидію, необхідно вчасно платити за комуналку.

Міф №4 – помилка в декларації може привести до штрафу

Для оформлення субсидії існує спрощена форма декларації про доходи та витрати. Щодо її заповнення, то це зробити не складно. Адже вносити суми доходів не потрібно, слід лише перерахувати види та джерела прибутку. Заповнити декларацію допоможе інструкція, розміщена на сайті Міністерства соціальної політики. А також працівник управління соцзахисту населення.

За помилки у декларації ніхто штраф не висуватиме. Проте це не стосується навмисного приховування важливих відомостей. Якщо виявлять шахрайство, то надання субсидії припиняють, а нараховані кошти забирають.

Міф №5 – комунальні послуги потрібно використовувати на повну

Необхідності такої немає. Якщо сім’ї достатньо меншої кількості, то чому  вона повинна використовувати комунальні послуги в повному обсязі. За невикористані ж субсидію не заберуть. Разом з тим, держава голосить, щоб українці економно витрачали тепло, газ, воду й електроенергію. Збережені гроші можна використати в майбутніх платежах.

Міф №6 – декілька нерухомостей і субсидію не дадуть

Раніше в українському законодавстві дійсно були норми щодо обмеження прав громадян на отримання допомоги, якщо у власності два і більше житлових приміщення, транспорту. На сьогодні такі критерії не діють. Проте варто знати, що субсидію призначать на ту нерухомість, де зареєстрована людина.

Міф №7 – субсидія не світить, якщо здійснено багато покупок

Відповідно до законодавства, зареєстрованій особі, яка купила житлове приміщення, земельну ділянку, квартиру, будинок, авто, будматеріали тощо на суму понад 50 тис. грн, передбачена відмова.

Дане правило стосується й одноразової оплати послуг у відповідному розмірі. Однак в окремих випадках, субсидію можуть призначити. Для цього необхідне рішення комісії та акту обстеження матеріально-побутових умов домашнього господарства.

Міф №8 – депозити у банку не дають право на субсидію

У нашій реальності, деякі громадяни не в змозі за власний рахунок придбати якийсь дорогий товар, тому звертається до банку. Виходячи з цього, така потреба не перекреслює права отримати субсидію від держави.

Міф №9 – субсидію колись доведеться повернути

У народі існує думка, що при купівлі майна, оформленні спадщини доведеться повернути державі гроші. Проте підтвердження немає. А якщо брати до уваги поняття субсидії, то це БЕЗПОВОРОТНА допомога з боку держави та не змінює форму власності.

Якщо Вам необхідна юридична допомога, інформацію про консультування Ви можете отримати на сайті.

Субсидія: 9 міфів навколо цього поняття
Tagged on: