Ліцензування передбачає багато процедур, а тому уважність і точність не завадить тому, хто хоче отримати ліцензію. Важливо пам’ятати, що документи та відомості, які подаються у заяві мусять бути достовірними. Їх варто перевірити , якщо ви не хочете зіткнутися із проблемами.

Уже багато говорилося про те, що уповноважений орган не завжди приймає рішення, що задовольняє заявника. Ліцензію можуть видати, а можуть відмовити у її видачі. А про причини такої відмови читайте далі.

По-перше, варто зважати на документи, які додаються до заяви, адже неточності при їхньому оформленні стають частою причиною відмови. Звісно, якщо бракує котрогось документу – відмови теж не оминути.

По-друге, не очікуйте іншого результату, якщо ви самі відмовилися подати додаткові документи на вимогу департаменту. Або ж вони суперечать чинному законодавству.

По-третє, самовільне внесення змін до ліцензії та провадження діяльності до її отримання теж є достатньою причиною для відмови.

Звісно, не всі підстави стосуються саме документів чи тієї інформації, яку подає заявник.

Якщо на організацію, яка хоче отримати ліцензію, накладені санкції, то і дозволу на діяльність вона не отримає. Також підозра на злочинні дії, махінації чи причетність до терористичної організації негативно вплине на рішення про надання ліцензії тій чи іншій юридичній особі.

Проте не варто забувати, що будь-яку відмову у наданні ліцензії можна оскаржити в судовому порядку.

Крім відмови у наданні, ліцензію можуть скасувати. Для цього теж є певні підстави. Наприклад, якщо заявник відмовиться від операції, а відмова буде письмова. Або ж якщо ліцензійні умови порушені. Ще є варіант, коли у документах, на підставі яких видана ліцензія, виявляють недостовірні факти.

Ліцензію обов’язково скасують ще у тому випадку, коли буде доведено, що діяльність заявника негативно впливає на суспільство та державу. Цей факт має мати реальне підґрунтя і бути аргументованим.

Якщо рішення про скасування таки прийняте, то про нього мають повідомити власника ліцензії у письмовій формі. Цей процес відбувається терміном 5 робочих днів з моменту ухвалення відповідного рішення.

Власник ліцензії повинен повернути ліцензію, у тому випадку, коли щодо нього та його діяльності прийняте рішення про скасування ліцензії. На це йому відводиться десять днів.

Отже, відмова у наданні ліцензії має кілька підстав та умов. Якщо уважно вивчати правила подання ліцензії, то такої відмови можна уникнути. Проте, якщо вам таки відмовили, а ви впевнені, що це рішення несправедливе, то звертайтеся до суду.

А для того, щоб процес отримання ліцензії пройшов якнайкраще, доручіть цю справу професіоналам. Працівники проекту «Ваш юрист» нададуть вам потрібні консультації, допоможуть правильно оформити документи, щоби уникнути варіанту із відмовою, та досягнуть бажаного результату – отримають ліцензію.

 

Відмова у видачі ліцензії: які бувають причини та обставини?
Tagged on: