Як і кожне підприємство, фірма, що займається сільськогосподарською діяльність, наприклад, фермерське господарство, рано чи пізно може зіткнутися із питанням припинення чи повної ліквідації свого підприємства. це може мати різні причини та види. Тому про це – далі.

Якщо говорити про види припинення сільськогосподарських підприємств, то їх є два. Перший – це добровільне припинення. Такий процес супроводжується рішення власників такого підприємства.

Підставами добровільного припинення можуть стати такі причини: ініціатива власників, закінчення терміну існування підприємства, випадок, коли мета, з якою створювалось підприємство, досягнута

Другий вид – примусова ліквідація. Відповідне рішення приймає державний або судовий орган. Наприклад, Міністерство аграрної політики України.

Є кілька підстав для припинення такого підприємства. До їхнього переліку належить:

  • Якщо запис про державну реєстрацію визнано недійсним.
  • Якщо підприємницька діяльність, що провадиться, незаконна або здійснюється всупереч установчим документам.
  • Якщо фірма не подала декларацій до податкової служби у термін визначений законом.
  • Якщо підприємство відсутнє за офіційною адресою. А така відсутність підтверджена записом із державного реєстру.

Процес припинення підприємства може супроводжуватися наступними процедурами. Правонаступництво, що включає в себе злиття фірм, приєднання, їхній поділ чи перетворення. А також припинення без правонаступництва, що передбачає ліквідацію такого підприємства.

Шлях банкрутства, як засіб припинення підприємства, також має свої особливості. Наприклад, те, що у випадку продажу нерухомості, що використовується у цілях сільськогосподарського виробництва, яке визнало своє банкрутство, право придбати такі об’єкти є у фермерських господарств даної місцевості. Земельна ділянка підприємства, що збанкрутувало, підлягає продажу на аукціоні.

А санацію підприємства сільськогосподарського призначення вводять на термін, що визначається закінченням робіт і реалізацією сільськогосподарської продукції.

Якщо ж фінансовий стан підприємства погіршився під час санації, а причинами такого спаду стали стихійні лиха, то визначений термін (12 місяців) може продовжитися ще на рік.

А прикметні риси банкрутства фермерського господарства регулюються законодавством окремо. Так, підстава визнання банкрутства є невиконання грошових зобов’язань у термін, що визначається трьома місцями. Ці зобов’язання має підприємство перед кредиторами.

Складається відповідна заява про банкрутство, до неї додаються документи: про вартість майна, що належить фермерському господарству, про розмір доходів від виробництва та реалізації продукції.

Продаж майна підприємства, що визнане банкрутом, повинен відбуватися на торгах.

Держава зацікавлена у підтримці державних підприємств, що займаються сільськогосподарською діяльністю. Тому вона здійснює ряд правових заходів для уникнення банкрутства відповідних фірм та об’єднань. Це регулюється кількома наказами Міністерства аграрної політики України.

Якщо ви все ж вирішили ліквідувати сільськогосподарське підприємство або ж провести його реорганізацію, злиття чи поділ, то зверніть за правовою допомогою до проекту «Ваш юрист». Наші юристи зі знанням справи візьмуться за поставлені завдання і допоможуть зробити процес припинення вашого підприємства простішим.

Припинення діяльності. Прикмети процесу в сільському господарстві.