Є особливі випадки відкриття спадщини. Спадкоємець може не знати про смерть родича, бути далеко від того чи іншого місця або ж померти ще до того, як спадкодавець помер. Але оскільки він має законне право отримати спадок, то визначаються спеціальні обставини. Таке  явище називають правом представлення.

Спадкування за правом представлення – це особливий порядок спадкування за законом, він не визначається як окремий вид.

Є умови, за яких можливе таке спадкування: смерть законного спадкоємця до того, як спадщину було відкрито, якщо такий спадкоємець не позбавляється права спадку за життя, заповіт або відсутній, або недійсний за рішенням суду.

Тому уповноважена особа у випадку смерті іншої особи – спадкоємця за законом – до відкриття спадку заступає її місце і отримує право спадкування, що мало належати померлому.

Право на спадкування за представленням можуть отримати онуки, правнуки, племінники, двоюрідні брати та сестри спадкоємця.

Існують ще випадки, коли у померлого спадкоємця є кілька онуків чи племінників, ця обставина також регулюється законом. Тому у випадку, коли спадкування за правом представлення отримують кілька осіб, то частка спадку, а то й увесь спадок (залежно від того, на що претендував даний спадкоємець) ділиться порівну між ними.

При такому особливому порядку отримання спадщини черги спадкування не втрачають чинності.

Проте таке право діє без обмеження ступеня спорідненості. Внуки, що мають право представлення, будуть разом із першою чергою спадкоємців. Адже вони представники і їхній статус на чергу не впливає. Тобто, важливо пам’ятати, що не береться до уваги, у яких зв’язках такі представлені особи перебувають із спадкодавцем.  Адже їхня роль тільки представницька, а спорідненість їхня чи не спорідненість із спадкодавцем нівелюється.

Якщо особою, що має право представлення, є усиновлений, то таке спадкування має певні особливості.

Усиновлення стає юридично законним і є юридичним фактом, а правовідносини між усиновленим і усиновлювачем прирівнюються до тих правовідносин, які мають батьки та діти. Тому усиновлені особи мають право на майно усиновлювача.

Особа, що була усиновлена, не може успадковувати майно своїх рідних батьків чи родичів. Адже вони пов’язані новими правовідносинами з усиновлювачами. Що у свою чергу автоматично скасовують їхні права щодо спадку кровних родичів.

Проте, якщо дитина усиновлена тільки чоловіком або тільки дружиною, то вона має право на майно лише того, хто є її усиновлювачем.

Варто зазначити, що спадкування за правом представлення можливе лише у випадку спадкування за законом. Заповіт такого права не дає. Оскільки спадкодавець, що подумає про те, що деяких його родичів зможуть усунути від спадщини, він сам може визначити своїх спадкоємців і вказати їх у заповіті.

Для того, щоб дана процедура стала більш зрозумілою, можна звернутися за консультацією до фахівців проекту «Ваш юрист». Вони займуться вашою справою і допоможуть із питаннями, що пов’язані із спадщиною, у судовому порядку.

Спадкування за правом представлення: хто може його отримати